TEKNOPALAS

IoT

Kas 28, 2022

IoT

Kas 28, 2022

IoT nedir? Ne zaman ortaya çıktı? Ne gibi faydalar sağlar? Hangi alanlarda kullanılır? Açılımı nedir? Nasıl çalışır? Gelin bu ve bunun gibi soruları beraber cevaplayalım.

IoT Nedir?

Nesnelerin İnterneti (IoT), internet üzerinden diğer cihazlara ve sistemlere bağlanmak ve bunlarla veri alışverişi yapmak amacıyla sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle gömülü fiziksel nesneler ağını tanımlar. Bu cihazlar, sıradan ev nesnelerinden gelişmiş endüstriyel araçlara kadar çeşitlilik gösterir. 

NESNELERİN İNTERNETİ(IoT) NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Nesnelerin İnterneti ” veya IoT terimi ilk kez 1999 yılında Kevin Ashton ortaya atmıştır. Ancak IoT  2011 yılında Gartner’ın yeni ortaya çıkan teknolojiler listesine eklenmesiyle küresel bir ivme kazanmaya başladı. 2021 itibarıyla bugün dünyada 21,7 milyar aktif bağlı cihaz bulunuyor. Bunların 11,7 milyardan fazlası (%54) IoT cihazı. Bu, dünyada IoT olmayan cihazlardan daha fazla olduğu anlamına gelir.

UYGULAMA ALANLARI

Akıllı ev uygulaması: IoT cihazları, aydınlatma, ısıtma ve iklimlendirme, medya ve güvenlik sistemleri ve kamera sistemlerini içerebilen daha geniş ev otomasyonu konseptinin bir parçasıdır. Uzun vadeli faydalar, ışıkların ve elektronik cihazların otomatik olarak kapatılmasını sağlar. Ya da evdekileri kullanım konusunda bilinçlendirerek enerji tasarrufunu içerir.

Akıllı ev veya otomatik ev, akıllı cihazları ve cihazları kontrol eden bir platforma veya merkezlere dayalı olabilir. Örneğin, Apple’ın HomeKit’ini kullanan üreticiler, ev ürünlerini ve aksesuarlarını iPhone ve Apple Watch gibi iOS cihazlarındaki bir uygulamayla kontrol ettirebilirler. Bu, özel bir uygulama veya Siri gibi yerel iOS uygulamaları olabilir. Bu, bir Wi-Fi köprüsüne ihtiyaç duymadan Apple’ın Home uygulaması veya Siri aracılığıyla kontrol edilen bir akıllı ev cihazları serisi olan Lenovo’nun Smart Home Essentials örneğinde gösterilebilir.

Yaşlı bakım: Akıllı evin temel uygulamalarından biri, yaşlı bireylere ve engelli kişilere yardım sağlamaktır. Bu ev sistemleri, bir sahibinin belirli engellerini karşılamak için yardımcı teknoloji kullanır. Sesle kontrol, görme ve hareket kısıtlılığı olan kullanıcılara yardımcı olabilirken, uyarı sistemleri doğrudan işitme engelli kullanıcılar tarafından takılan koklear implantlara bağlanabilir. Ayrıca, düşme veya nöbet geçirme gibi tıbbi acil durumları izleyen sensörler dahil olmak üzere ek güvenlik özellikleriyle donatılabilirler. Bu şekilde uygulanan akıllı ev teknolojisi, kullanıcılara daha fazla özgürlük ve daha yüksek bir yaşam kalitesi sağlayabilir. 

Ulaşım uygulaması: IoT, çeşitli ulaşım sistemlerinde iletişim, kontrol ve bilgi işleme entegrasyonuna yardımcı olabilir.  Nesnelerin İnterneti uygulaması, ulaşım sistemlerinin tüm yönlerine (araç, altyapı ve sürücü veya kullanıcı) kadar uzanır. Bir ulaşım sisteminin bu bileşenleri arasındaki dinamik etkileşim, araçlar arası ve araç içi iletişimi, akıllı trafik kontrolünü, akıllı park etmeyi, elektronik ücret toplama sistemlerini, lojistik ve filo yönetimini, araç kontrolünü, güvenliği ve yol yardımını mümkün kılar.

IoT TÜRLERİ

  • Tüketici IoT- Öncelikle günlük kullanım içindir. Örneğin: ev aletleri, sesli yardım ve aydınlatma armatürleri. 
  • Ticari IoT- Sağlık ve ulaşım sektörlerinde kullanılmaktadır. Örneğin: akıllı kalp pilleri ve izleme sistemleri. 
  • Askeri Şeyler (IoMT)- IoT teknolojilerinin askeri alanda uygulanması için kullanılmaktadır. Örneğin: gözetleme robotları ve savaş için insanlar tarafından giyilebilir biyometri için kullanılmaktadır.
  • Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT)- İmalat ve enerji sektörleri gibi endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır. Örneğin: Dijital kontrol sistemleri, akıllı tarım için kullanılmaktadır. 
  • Altyapı IoT– Akıllı şehirlerde bağlantı için kullanılmaktadır. Örneğin: altyapı sensörleri ve yönetim sistemleri. 

IoT FAYDALALARI:

Nesnelerin interneti, kuruluşlara çeşitli avantajlar sunar. Bazı avantajlar sektöre özgüdür ve bazıları birden çok sektöre uygulanır. IoT’nin ortak faydalarından bazıları işletmelerin şunları yapmasını sağlar:

  • Genel iş süreçlerini izlemek
  • Müşteri deneyimini iyileştirmek.
  • Zamandan ve paradan tasarruf etmek.
  • Çalışan üretkenliğini artırmak.
  • İş modellerini entegre etmek ve uyarlamak.
  • Daha iyi iş kararları vermek
IoT

IoT, şirketleri işlerine yaklaşım biçimlerini yeniden düşünmeye teşvik eder. Onlara iş stratejilerini geliştirmeleri için araçlar sunar.

IoT, işlerini kolaylaştırarak tarımda çiftçilere fayda sağlar. Sensörler, tarım tekniklerini otomatikleştirmeye yardımcı olacak diğer faktörlerin yanı sıra yağış, nem, sıcaklık ve toprak içeriği hakkında veri toplar.

Altyapıyı çevreleyen operasyonları izleme yeteneği de IoT’nin yardımcı olabileceği bir faktördür. Örneğin sensörler, yapısal binalar, köprüler ve diğer altyapılardaki olayları veya değişiklikleri izlemek için kullanılabilir. Bu, maliyet tasarrufu, tasarruf edilen zaman, yaşam kalitesi iş akışı değişiklikleri ve kağıtsız iş akışı gibi faydaları beraberinde getirir.

Bir ev otomasyonu işletmesi, bir binadaki mekanik ve elektrik sistemlerini izlemek ve değiştirmek için IoT’den yararlanabilir. Daha geniş ölçekte, akıllı şehirler vatandaşların atık ve enerji tüketimini azaltmasına yardımcı olur.

IoT, sağlık, finans, perakende ve imalat sektörlerindeki işletmeler dahil her sektöre dokunmaktadır.

IoT’nin Artıları ve Eksileri Nelerdir?

IoT avantajlarından bazıları şunlardır:

  • Herhangi bir cihazda herhangi bir zamanda herhangi bir yerden bilgiye erişmektedir.
  • Bağlı elektronik cihazlar arasında gelişmiş iletişim sağlar.
  • Bağlı bir ağ üzerinden veri paketlerinin aktarılması zamandan ve paradan tasarruf sağlar.
  • Bir işletmenin hizmetlerinin kalitesini artırmaya ve insan müdahalesine olan ihtiyacı azaltmaya yardımcı olan görevleri otomatikleştirme.

IoT’nin bazı dezavantajları:

  • Bağlı cihazların sayısı arttıkça, cihazlar arasında bilgi paylaşıldıkça, bilgisayar korsanının bilgileri çalma potansiyeli artar.
  • Kuruluşlar sonunda çok sayıda, hatta milyonlarca IoT cihazıyla uğraşmak zorunda kalır. Bu durumda tüm bu cihazlardan veri toplamak ve bunları yönetmek zor olacaktır.
  • Sistemde bir hata varsa, bağlı olan her cihazın bozulması muhtemeldir.
  • IoT için uluslararası bir uyumluluk standardı olmadığından, farklı