Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi son teknik gelişmeler, çiftçilere çalışma tarzlarını önemli ölçüde değiştirme gücü verdi. IoT ile çiftçiler, analog ve mekanik cihazlara zeka ekler. Süreçleri kolaylaştırabilir, verimlilik elde edebilir ve genel olarak daha güçlü işletmeler kurabilir. Akıllı çiftçilik, tarımdaki bu yeni yaklaşımın adıdır ve endüstride pek çok örneği vardır.

Çevresel koşullar gibi bilgilerin toplanması, risk ve israfı en aza indirirken ürünün kalitesini ve miktarını artırır. Teknoloji aynı zamanda traktörler gibi belirli makine ve sistemlere de uyarlar. Toplanan verileri, operasyonların tam bir gerçek zamanlı görünümünü sağlamak için kullanır. Akıllı tarım, tarım sürecinin her yönünü etkiler. Akıllı tarım çözümleri artan bir ilgi gördü ve satın almalar artıyor. Küresel akıllı tarım pazarı 2021’de 14,1 milyar dolara ulaştı. 2027’de yüzde 9,8’lik bir YBBO sergileyerek 25,25 milyar dolara çıkması beklenmektedir. İşte akıllı tarımın çiftçiliği nasıl değiştirdiğine dair beş örnek.

Akıllı Tarım Örnekleri

1: Toprak Yönetimi

Tarım endüstrisinde toprak her şeyin temeli olarak görülmektedir. Ekinlerin yetiştirilmesi ve hasat edilmesi sürekli olarak dalgalanmaktadır. Bu nedenle bir işletmeyi büyük ölçüde etkiler. IoT ile çiftçiler aşağıdakilerin hepsini yapabilir:

Toprak performansını en üst düzeye çıkarmak için toprak bileşimi, yağış ve sıcaklık hakkında bilgi edinin.

Pestisitlerin veya gübrelerin eklenmesi veya çıkarılması gerekip gerekmediğine karar verin.

Toprağın kuruluğunu izleyebilen ve fıskiyeleri buna göre çalıştırabilen sulama sensörlerine güvenin.

Tarım işletmeleri, araziden en iyi şekilde yararlanmak için toprağın canlılığı ve benzersiz zemin koşulları hakkında gerçek zamanlı görünürlük kazanır. IoT, çiftçilere, tepkisel değil proaktif olarak yönetebilmeleri için neler olduğu hakkında daha fazla bilgi edinme olanağı sunar.

2: Ürün İzleme

Çiftçiler tutarlı mahsul kalitesi elde etmek ve çeşitli sapmalardan kaçınmak isterler ve IoT bu konuda yardımcı olur. Sensörler, yaprak kalitesi, rengi ve kök kuvveti gibi öğeleri sürekli olarak izler. Ardından mevcut ölçümleri geçmiş verilerle karşılaştırın ve ekinlerin ne kadar iyi büyüdüğünü belirleyin. IoT ile çiftçiler aşağıdakilerin hepsini yapabilmektedir:

Üretim akışını daha iyi tahmin edin.

Ekin büyümesini görün.

Verimi azaltacak hastalıklar, haşere istilası veya sert iklim gibi herhangi bir anormalliğe dikkat edin.

Nihai çıktılarının ne olacağını anlayın.

Daha iyi beklentiler belirleyin.

Ürün dağıtımını geliştirin.

İşletme giderlerini daha doğru bir şekilde izleyin.

Bir sonraki tohum ve tahıl sevkiyatını ne zaman planlayacağınızı bilin.

Bu şekilde iş daha tutarlı bir şekilde akar. Bitmiş ürün dağıtıma çıktıktan sonra, bir sonraki parti ekilmeye hazırdır. İç görüler, üretim risklerini azaltır ve çiftçileri güçlendirir. Böylece ürün kıtlığı ve gelir kesintileriyle karşılaşmazlar.

3: Kestirimci Bakım

Bir başka kritik akıllı tarım örneği, kestirimci bakımdır. Akıllı IoT sensörlerinin ortaya çıkışı, tedarikçilerin ekipman işlevleri olarak cihaz performans bilgilerini toplamasını sağlar. Yapay zeka, makine öğrenimi ve veri analitiği, titreşim analizi, yağ analizi ve termal görüntüleme gibi öğelere dayalı olarak bir varlığın tipik verimliliğini, aşınmayı ve yıpranmasını ölçer. Tahmine dayalı modeller, bir varlığın ne zaman bakıma alınması veya onarılması gerektiğini belirleyen algoritmalara sahiptir. Yararları şunları içerir:

Uzatılmış makine ömrü.

Azaltılmış duruş süresi.

Artan çalışan verimliliği.

ABD Enerji Bakanlığı’ndan alınan veriler, kestirimci bakımın son derece uygun maliyetli olduğunu gösteriyor. Kestirimci bir bakım programını uygulamaya koymak şunları sağlar:

ROI’de on kat artış

Bakım maliyetlerinde yüzde 25-30 azalma

Arızalarda yüzde 70-75 azalma.

Arıza sürelerinde yüzde 35-45 azalma.

Temelde çiftçiler, ekipmanlarının en yüksek performansta çalışmasını sağlamanın çok daha iyi bir yolunu elde ediyor.

4: Hayvancılık Yönetimi

Geleneksel çiftlik hayvanı izleme yöntemleri, maliyetli, son derece güvenilmez ve verimsiz bir yöntem olan, bireylerin hayvanları manuel olarak incelemesine ve hastalık veya yaralanma belirtileri aramasına dayanıyordu. IoT canlı hayvan yönetimi çözümleri, bir hayvanın sağlığının belirlenmesinde varsayımları ortadan kaldırır. IoT hayvancılık yönetimi nasıl çalışır? Giyilebilir bir tasma veya etiket kullanan pille çalışan sensörler, bir hayvanın konumunu, sıcaklığını, kan basıncını ve kalp atış hızını izler.

Bilgiler kablosuz olarak bir uygulamaya neredeyse gerçek zamanlı olarak gönderilmektedir. Çiftçiler bilgiye mobil cihazlar aracılığıyla erişir ve böylece aşağıdakileri yapabilirler:

Sürülerindeki her hayvanın sağlığını ve konumunu her yerden kontrol edin.

Bir metrik normal aralığın dışına çıkarsa uyarı alın.

Hangi hayvanların etkilenip hangilerinin etkilenmediğini hemen öğrenin.

Ayrıca, çiftçilerin artık bir hastalığın yayılıp yayılmadığını görmek için her bir hayvanın hayati organlarını fiziksel olarak incelemesine gerek yok. Sıcaklık izleme, çiftleşme mevsiminin zirvesini belirlemeye yardımcı olur. Hayvancılık izleme çözümleri, tercih edilen otlatma noktalarında geçmiş verileri toplamak ve depolamak için izlemeyi kullanır. Çiftlik hayvanlarını sağlıklı tutmak önemlidir. Çünkü hastalanırlarsa gelişimleri kohortlarının gerisinde kalır. Bu tür hayvanlar tipik olarak sürünün geri kalanına yetişemezler ve çiftçi için daha az değerli hale gelirler. Bu akıllı tarım örneğiyle, çiftçiler hayvanlarının sağlığı ve esenliği hakkında daha fazla fikir sahibi oluyor.

5: Proses Otomasyonu

Çiftçinin verimini artırması gerekiyor. Onlarca yıl önce, çiftçiler manuel işi makinelerle değiştirmeye başladı. Şimdi IoT onlara bu süreçteki bir sonraki adımı sunuyor:

Tipik olarak kiralık eller tarafından yapılan işleri üstlenmek için bilgisayar teknolojisi.

Sulama, gübreleme, haşere kontrolü ve hatta tohum ekme gibi tekrarlayan manuel görevleri kolaylaştırın.

Ekin büyümesi, sürü yeme ve toprak koşulları gibi büyük hacimli performans verilerini gözden geçirin.

Sapmaları bulun.

Gerektiğinde personelin akıllı telefonlarına otomatik olarak uyarılar gönderin.

Bu yeteneklerle daha bilgili ve daha proaktif hale geliyor. Sorunları görürler, sorunu araştırırlar, sorun giderirler, geçici çözümler oluştururlar ve daha hızlı ve daha verimli çalışırlar.

Rekabetçi Bir Endüstri

Çiftçilik olgun, oldukça rekabetçi ve yoğun bir endüstridir. Yukarıdaki akıllı tarım örnekleri bunu vurgulamaktadır. Gelişmekte olan IoT teknolojisi, toprak yönetimi, kestirimci bakım ve otomasyon gibi alanlarda operasyonları kolaylaştırır.

KAYNAK: https://www.iotforall.com/five-iot-smart-agriculture-use-cases