Şirket, devam eden işleri izleyen RFID verilerinden yararlanarak üretkenliğinde bir artış gördü.
İki üretim tesisinde RFID teknolojisini kullandıktan bir yıl sonra, Yamaha G3 Boats balıkçı ve duba teknelerinin üretiminde görünürlük kazanarak yeni teknelerinin daha yüksek verimle üretilmesini sağladı.
Aşamalı teknoloji dağıtımı hala devam ederken, en son genişleme, tekne üretiminde kullanılacak hammaddelerin kitleme sürecini daha iyi zamanlamak için RFID Work-in-Progress (WiP) verilerinin kullanımını içerecek.
Çözüm, Xemelgo tarafından daha önce Barcodes Inc olarak bilinen Levata şirketiyle birlikte Zebra Technologies’in okuyucu ve yazıcıları kullanılarak uygulandı. Bugün şirket ürettiği tüm tekneleri takip ediyor – her biri bir RFID etiketiyle tanımlanıyor ve Xemelgo’nun bulut tabanlı Süreç İçi İş Takibi çözümü kullanılarak izleniyor.
Büyüme için Yedi Yıllık Plan
G3 Boats, alüminyum balıkçı teknelerinin yanı sıra eğlence amaçlı duba tekneler de üretmektedir. Şirket 2023 yılında üretimde büyüme planları yapmaya başladı. Yedi yıllık planında duba üretiminde dört kat artış ve balıkçı teknesi hattında neredeyse 1,5 kat büyüme öngörülmektedir.
Bu büyümeyi karşılayacak üretim kapasitesini hazırlamak için şirketin Missouri’deki iki üretim tesisinin yanı sıra treylerlerin depolandığı 35 dönümlük bahçesinde verimliliği artırması gerekiyordu.
G3 Boats proje yöneticisi Larry Price, şirketin uzmanlaşmış ve zanaatkar tarzı üretim sürecinde neler olup bittiğine daha fazla görünürlük kazandırmak için RFID teknolojisinden yararlanan bir çözümü uygulamaya koyduğunu söyledi. Amaç, sac metal imalatından son montaja kadar üretimde şeffaflık kazanmaktı.
RFID dağıtımı, Ocak 2023’te şirketin bir RFID yazıcı, üç monte edilmiş okuyucu ve bir el okuyucudan oluşan bir RFID başlangıç kiti kurduğu bir ön kavram kanıtı (PoC) ile başladı. Bunu takiben, Price liderliğindeki ekip, hem Pontoon hem de Base line (balıkçılık) üretim alanlarını hedefleyen “Aşama 1” e başladı. G3 Boats’un bakım ekibi, RFID okuyucularının şirket içi kurulumunu gerçekleştirdi.
Nasıl Çalışır
G3 Boats-En İyi Üretim veya IoT Uygulaması kategorisinde 18. yıllık RFID Journal Ödülleri finalisti – RFID etiketlerini yazdırmak için bir Zebra UHF RFID yazıcı kullanıyor ve bunları her yeni tekne için evraklara uyguluyor.
Zebra’nın sabit RFID okuyucuları Base line tesisinde kullanılırken, Zebra okuyucularla donatılmış SLS RFID Dock Kapı Portalları tesise giren ve çıkan malları takip eder. Entegre el tipi RFID okuyucular, kullanıcıların her iki tesisin zeminindeki verilere erişmesini ve etiketlenen herhangi bir ürünün tam yerini tespit etmesini ve denetimler yapmasını sağlar. Toplamda 40’tan fazla okuyucu kullanılmaktadır.
İş emirleri oluşturuldukça Xemelgo, Zebra’nın Browser Print uygulaması aracılığıyla RFID etiket yazdırma komutları verir. Yazılım şirketinin bulut tabanlı Akıllı Üretim Çözümleri paketi, departman performansını görselleştirmek için gerçek zamanlı bir kat planı haritası gösterge panosu ile WiP takibini içerir.
Bu, her iş emri için otomatik konum takibi ve geçmişi ve üretim katındaki işlere öncelik verme görevini basitleştirmek için üretim kuyrukları sağlar.
Her İstasyonda Üretimin İzlenmesi
Base Line Tekne Üretim Tesisinde, baş üstü okuyucular kaynak, finiş, boya, son montaj başlangıcı ve son montaj sonu için istasyonlara giriş ve çıkış hareketlerini otomatik olarak takip eder. Tekneler tamamlandığında, siparişi tamamlamak ve ERP sistemlerini güncellemek için evraklar RFID antenli kutulara konulmaktadır.
Duba Tekne Üretim Tesisinde okuyucu antenler, evraklar geldikçe her teknenin RFID etiketini okumak ve her istasyonda geçirdiği süreyi izlemek için iş istasyonlarının altına yerleştirilmiştir.
Price, tekneler tesisler arasında hareket ettikçe veya üretimi tamamlayıp dış sahaya geçtikçe, etiketlerin tekrar okunduğu rıhtım kapısı portallarından geçtiklerini söyledi.
Pontoon Tekne Yapımı için Görevlerin Yeniden Dağıtılması
G3 Boat’un ekibi, her iki tesiste de her bir teknenin üretimden nasıl geçtiğine dair ayrıntılarla birlikte, işlenmekte olan teknelerin nerede olduğunu gerçek zamanlı olarak gösteren canlı bir harita panosuyla üretim operasyonlarının bir görünümünü elde etti.
Price, üretim sürecinde daha fazla denge sağlamak için istasyonlar arasında görevleri yeniden atamanın yollarını belirlemek için bu verilerden yararlanmıştır.
“Bir istasyondan 45 dakikayı alıp başka bir yere dağıtabilirsem, üretim tüm bu istasyonlara daha eşit bir şekilde dağıtılır” dedi.
Bu verimlilik, üyeleri bayilere veya müşterilere durum güncellemeleri sağlamak için tekne konumunu gösteren gerçek zamanlı gösterge panelini kullanan satış ekibine de yayılmıştır. Aslında, personelin daha önce üründeki tekneleri aramak için harcadığı süredeki azalmaya dayanarak, şirket yılda 1.900 saatlik bir azalma bildirdi.
Hala Önümüzdeki Aşamalar
G3 Boats RFID projesinin sonraki aşamaları henüz uygulamanın ilk aşamalarında. Ancak Price, bunların daha fazla maliyet tasarrufu ve üretim iyileştirmelerine yol açacağını tahmin ediyor.
Price, RFID dağıtımı söz konusu olduğunda ekibinin “sürün, yürü, koş yaklaşımını seçtiğini” söyledi. Şirket yetkilileri, Price’ın envanter yönetimi için daha fazla fırsat görmesi ve her teknenin inşa edildiği zamanki sıcaklık gibi sensör verilerinin toplanması nedeniyle şimdi çalışma aşamasına bakıyorlar.
Şirket önümüzdeki ay 35 dönümlük açık depolama sahasında römorklarını etiketleme işlemine başlayacak. Teknelerin çekme gözlerine de lamine RFID etiketleri ekliyorlar.
Darboğazlardan Kaçınma
Bunu envanter yönetimi, tekne yapımında ihtiyaç duyulan malzeme ve bileşenlerin izlenmesi takip edecek. Price, bu kalemlerden bazılarının gelecekte bileşen satıcısı tarafından RFID ile etiketlenebileceğini söyledi.
Her iki tesiste de malların montaj hatlarına yerleştirilmesi, şirketin “çekme sinyali” olarak adlandırdığı üretim hattından gelen RFID verilerine dayalı olarak bilgilendirir.
Bu arada, gerçek zamanlı süreç ve döngü süresi verilerinin, operasyon ekibinin özellikle darboğazları anlayarak duba sahasındaki günlük çıktılarını artırmalarına yardımcı olması bekleniliyor. Bu geliştirme, üretimi anında yılda birkaç yüz tekne daha artırma potansiyeline sahiptir.
Yol Boyunca Karşılaşılan Zorluklar
G3 Boats, RFID çözümünü uygularken ürünlerinin ve üretim ortamının doğası nedeniyle benzersiz zorluklarla karşılaştı. Örneğin sac levha ile çalışmak, RF iletimi için önemli bir engel oluşturuyordu.
Bunu ele almak için Levata ve Xemelgo ekipleri RFID etiketlerini yerinde test etti. Uzun menzilli kakmalarla donanan kağıt RFID etiketlerini seçtiler. Çalışanlar otomatik bilgi toplama sürecine (RFID sisteminden kaynaklanan) aşina olmadıkları için, şirket Xemelgo çözümleriyle çalışan arayüzünü azaltmak için çaba sarf etti ve bu da olumlu sonuçlar elde etti çünkü sistem personelin oturum açmasını gerektirmeden veri topluyor.
Parçaların veya teknelerin etiketlenmesi söz konusu olduğunda ekip, etiketin teknenin gövdesi içine stratejik olarak yerleştirilmesini seçerek teknenin radyo sinyallerini etikete yansıtmasını ve böylece tepedeki okuyucular tarafından tespit edilebilmesini sağladı.
Yatırım Getirisi Hedeflerine Ulaşma
RFID girişiminden önce sınırlı teknoloji mevcut olduğundan, G3 Boats ekibi kablosuz olarak iletim yapan el cihazlarına yardımcı olmak için atölyedeki Wi-Fi ağı yeteneklerini genişletti.
Price, bir yatırım getirisi (ROI) analizi gerçekleştirmenin ve kurumsal ekiplerle koordinasyon sağlamanın, her proje aşamasının gerekçelendirilmesini ve şirketin genel ROI hedefleriyle uyumlu olmasını sağladığını söyledi.
İhtiyaçlar belirlendikçe ve önceliklendirildikçe, Xemelgo ekibiyle işbirliği, Xemelgo ile her gün etkileşim halinde olan ekibin ihtiyaçlarını karşılamak için ek yazılım özelliklerinin birlikte oluşturulmasında kilit rol oynadı.
Price, “Hem teknik hem de stratejik zorlukların üstesinden gelmeye yönelik bu kapsamlı yaklaşım, RFID teknolojisinin G3 Boats’un üretim süreçlerine başarılı bir şekilde entegre edilmesinde çok önemliydi” dedi.
Anahtar Çıkarımlar:
- Yamaha G3 Boats, devam eden çalışmaları takip eden bir RFID sistemi kullanır. Bu sayede yılda birkaç yüz yeni tekne üretimini artırmaktadır.
- Xemelgo’nun RFID teknolojisi sayesinde şirket, darboğazları görüntüleyebiliyor. Böylece akışı iyileştirmek için üretim görevlerini istasyonlar arasında yeniden dağıtabiliyor.
Kaynak : https://www.rfidjournal.com/yamaha-boosts-efficiency-capacity-with-rfid